Informatie over het vakantieland Spanje

Spanje is vooral bekend om zijn populaire stranden aan de Middellandse Zee. Heerlijk genieten van de zon op één van de kusten of op de Balearen. Voor cultuursnuivers is er ook genoeg te doen. Genoeg overblijfselen van meerdere culturen, onder andere de Moorse en Romeinse. Voor de actievelingen zijn de Pyreneeën of de watersportgebieden geschikt.

 

Hoofdstad en taal

De hoofdstad is Madrid, de taal die wordt gesproken is Spaans. Spanje kent enkele officiële regionale talen: Catalaans, Aranees, Galicisch en Baskisch. Een vliegvakantie naar Madrid is ideaal aangezien er hier een vliegveld in de buurt is. Hetzelfde geldt overigens voor Barcelona, Valencia, Malaga, Sevilla en veel andere mooie steden. 

 

Geografie en landschap

Spanje ligt in Zuidwest-Europa en grenst aan Frankrijk en Portugal. De Canarische eilanden horen ook bij Spanje. Voor de oostkust liggen de Balearen. Spanje heeft een afwisselend landschap; van groen, heuvelachtig land tot bergen met eeuwige sneeuw.

 

Inwoners

Spanje is een constitutionele monarchie en telt ruim 46 miljoen inwoners. Hiervan is het overgrote deel rooms-katholiek.

 

Cultuur

Iedere regio in Spanje heeft een eigen identiteit. Zo is de Flamenco de trots van de Andalusiërs in het verre zuiden, vinden de Catalanen in het noordwesten dat ze het hardst werken van heel Spanje en voelen veel Basken uit het noorden zich eerst Bask en dan pas Spanjaard.

 

Stierenvechten

Ondanks vele protesten zijn stierengevechten nog steeds talrijk in Spanje. De gemeente Barcelona wil stierengevechten verbieden, enkele andere Catalaanse gemeenten zijn dit voorbeeld gevolgd. Voorlopig is het nog niet zo ver, en wordt de ‘Matador’ nog gerespecteerd in Spanje. Een andere spectaculaire Spaanse volkstraditie is het stierenrennen, waarbij een menigte van enkele honderden vluchten voor een rennende stier. In Pamplona worden ieder jaar vijftig stieren losgelaten, tijdens het San Fermin festival.

 

Paella

Paella is het nationale gerecht. In iedere regio verschillen de ingrediënten, maar de karakteristieke gele rijst, de zeevruchten en de kip kunnen niet ontbreken. Sangria is de nationale drank. En natuurlijk kunt u in Spanje genieten van de échte tapas.

 

Klimaat

Het klimaat in Spanje varieert per regio. Het binnenland heeft een landklimaat met droge, warme zomers en strenge winters. Het noorden heeft een zeeklimaat. Juli is de heetste maand en januari de koudste

Overige praktische informatie

 

Valuta

De munteenheid is de Euro. In de meeste plaatsen zijn geldautomaten. Creditcards en Traveller cheques worden algemeen geaccepteerd.

 

Douane

Een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart.

 

Gezondheid

Het wordt aangeraden om drinkwater in flessen te kopen. Vaccinaties zijn normaal gesproken niet nodig. Let op: rondom covid-19 kan dit wel anders zijn. Check altijd het actuele reisadvies. 

 

Vervoer

Spanje is goed bereikbaar met het vliegtuig, de auto, bus en trein. De snelwegen in het noorden van Spanje zijn tolwegen. Spanje heeft een goed spoorwegnet en naar plaatsen die niet per trein bereikbaar zijn gaan regelmatige busverbindingen. Let op: chauffeurs moeten in geval van pech een fluoriserend hesje dragen bij uitstappen van de auto. Brildragende chauffeurs moeten een reservebril bij zich hebben.

 

Electriciteit

220-230V