3 tips als je gaat verhuizen naar Spanje!

Pas je aan

In de eerste plaats moet je bij een verhuizing altijd proberen ja aan te passen aan je nieuwe omgeving.
Denk nooit dat je iets bijzonders bent, omdat je uit Nederland helemaal naar Spanje reist en daar wilt gaan wonen. Er zijn je al veel mensen voor gegaan. Nederlanders wonen letterlijk in alle landen van de wereld.

Je kunt niet van je nieuwe omgeving, waar die ook is, verlangen dat ze gaat veranderen, omdat je met je gezin de nieuwe buren bent geworden. Spaans is niet alleen de voertaal in Spanje, het is ook de officiƫle taal van het land. Alle papieren en formulieren zijn dus gewoon in de Spaanse taal gesteld. Als je ze vertaald wilt hebben moet je dat zelf doen of er een professionele vertaler voor boeken. Maar je kunt ze niet laten liggen.

Maak het niet moeilijker

De tweede tip is, verhuizen naar Spanje is niet zo moeilijk als je denkt. Er is veel informatie te vinden via het internet, over bijvoorbeeld gespecialiseerde verhuisbedrijven. Die kunnen alle zorgen die je mocht hebben voor je uit handen nemen.

Het is niet nodig voor de verhuizing alle sociale regels en wetten van het land te kennen. Dat komt later. Maar informatie opzoeken over het verhuizen naar Spanje moet je wel doen. Net als het leren van de taal, het moet ook al vooraf gedaan worden.

Wordt zo Spaans mogelijk

En als laatste tip raad ik iedereen aan al voor de verhuizing naar Spanje de taal te leren. Niet alleen via cursussen en op school, maar ook thuis. Het Spaans moet voor de jongere familieleden gelijk komen te staan aan het Nederlands. Vooral voor schoolgaande kinderen is dat niet makkelijk.

De enige juiste methode om al voor de verhuizing naar Spanje goed te leren omgaan met alle aspecten van zowel de taal als de cultuur is totale onderdompeling.

Vergeet daarnaast niet dat ook de ouders een hoge graad van kennis nodig hebben om zich aan te passen aan het leven in Spanje. Maak dus al voor de verhuizing van het Spaans je huistaal. Spreek zo veel mogelijk Spaans met elkaar en lees veel over Spanje en de cultuur van het land, lees het allemaal in het Spaans!