ONBEZORGD KOPEN

1# HUREN OF KOPEN?

Het is sowieso aan te raden om eerst een tijdje een appartement of huisje te huren. Nou zijn gelukkig de huurprijzen niet extreem hoog in Spanje, dus je betaalt je in ieder geval niet scheel aan huur. Het is namelijk zo dat, hoe goed u zich ook voorbereid hebt, een plaats of omgeving altijd tegen kan vallen. Stel dat het dus inderdaad tegenvalt, dan is het ontzettend lullig als u aan een huis vastzit.

Daarnaast is het goed om te weten dat de Spaanse huizen anders dan Nederlandse huizen gebouwen zijn. Zo zijn de Spaanse huizen bijvoorbeeld niet zo goed geïsoleerd dan in Nederland. Daarbij zijn de Spanjaarden al een stuk luidruchtiger dan Nederlanders, dus geluidsoverlast is niet uitgesloten.

Via het internet kunt u tegenwoordig erg makkelijk en snel een woning huren. het hoeft niet direct een perfecte woning te zijn, maar huur er eentje voor een half jaar. Zo heeft u de tijd om te integreren én kun je op je gemak rond kijken voor uw droomhuis!

2# BELASTING IN SPANJE

U dient zichzelf bij de Spaanse belastingdienst, Agencia Tributaria, aan te melden. Of u belasting over het eerste jaar, het jaar dat u bent geëmigreerd, moet betalen ligt aan het aantal dagen dat u in Spanje woont. Is dit meer dan 183 dagen? Dan is het gebruikelijk dat u zich hier bij de belastingdienst aangeeft. Op het moment dat het minder dan 183 dagen is, zou u ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van een speciaal opgestelde regeling van de Nederlandse Belastingdienst.

3# LEVENSONDERHOUD

Over het algemeen kunnen we stellen dat het levensonderhoud in Spanje goedkoper is dan in Nederland. Natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen op, zoals toeristische gebieden. Zelfs supermarkten kunnen dan bijna Nederlandse prijzen halen op toeristische plaatsen. In niet-toeristische gebieden is het levensonderhoud veel gunstiger. De Spaanse bevolking verdient eenmaal minder dan dat wij gewend zijn en daar is uiteraard ook de prijs in levensonderhoud op aangepast. Zo zijn verse groenten en fruit vele malen goedkoper dan in Nederland en zelfs véél lekkerder dan bij ons.

4# ZORGVERZEKERING

De ziektekostenverzekering, Seguridad Social, is van verschillende factoren afhankelijk. Als u gaat werken in Spanje, in loondienst, wordt de premie voor Seguridad Social door de Spaanse werkgever afgedragen. Op het moment dat u zelf een eigen bedrijf start, zult u zelf de premie af moeten dragen.

Bent u gepensioneerd (AOW) of arbeidsongeschikt (WAO)? Dan betaalt u de buitenlandbijdrage via het Zorginstituut Nederland. Daardoor kunt u vervolgens bij de Seguridad Social verzekerd worden.

5# ONDERWIJS

Als u met jonge kinderen verhuist naar Spanje, is het erg belangrijk om een goede school te vinden. In Spanje gaat het er echter net iets anders aan toe. Kinderen gaan van 6-12 jarige leeftijd naar het lager onderwijs. Het lager onderwijs wordt, net zoals bij ons, door het middelbaar onderwijs op gevolgd. Hier gaan kinderen van 12 – 16 jaar heen, waar ze een Titulo de Graduado en Educación Secundaria krijgen. Dit wordt door een periode van 2 jaar op gevolgd, waarna de kinderen een Formación Profesional bezitten. Dit diploma geeft ze toegang tot de arbeidsmarkt, maar ook tot een hogere beroepsopleiding of zelfs een universitaire studie.  De toegang tot de universiteit wordt bepaald op basis van een toelatingsexamen dat door iedereen dient te worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.